Prickekoftan

Hej gamla blogg! Jag har haft det tjyvtjockt med jobb och husrenovering på sistone, därav tystnaden. Hösten blir förhoppningsvis lugnare, åtminstone på jobbfronten. Ett hus blir ju aldrig färdigt.

Här har vi nu Prickiga koftan, som har varit klar i evigheters evighet men som inte har fallit lillen i smaken förrän nu på senare tid. Tiden då man kunde klä honom i sånt man själv tyckte kunde vara trevligt är sen länge förbi.

prickig kofta

Koftan är stickad i restgarner från min ganska omfattande Felted Tweed-stash. Det är och förblir ett av mina älsklingsgarner – jag älskar hur det lägger sig tillrätta i flerfärgsstickningen, hur gött det ”fyller” och hur mjukt det är. Den heter Priktrøje och beskrivningen finns i Lene Holme Samsöes bok ”Babystickning på stickor 3” – en jättefin bok som är full av härliga små plagg men som tyvärr också är så risigt översatt att jag tänker köpa ”fortsättningsboken” med mönster för större barn, ”Barnstickning på stickor 3,5-4”, på originalspråket danska i stället. Det dammiga gagget om flick- respektive pojkplagg och ”feminina vantar” etc undgår man dock inte genom att byta språk… Jag vill ha stickböcker med BARNKLÄDER, tänk att det ska vara så svårt att hitta. Om jag hade minsta lilla fallenhet för mönsterkonstruktion skulle jag skriva en själv.bild (14) - KopiaNåväl. Det här var ett rent ljuvligt sticke fram till det stadium som kan beskådas ovan. Sen var det dags för prickarna – se nedan – och då blev det mest pilligt och svärordigt. Jag ska inte sitta och pillra med fair isle på avigsidan mer. Jag ska sticka runt och steeka.

bild (15) Lite knöligt, men det la sig fint i blockningen sen.

Lite att växa i! Enligt mina Ravelry-anteckningar valde jag strl 2 år, men den är allt rätt stor, så jag undrar om det verkligen stämmer…

kofta

4 svar på ”Prickekoftan

  1. Felted tweed låter som ett härligt garn! Jag måste erkänna att jag har ett nystan liggande i mina garngömmor sedan fler år tillbaka, men längre än så har jag inte kommit när det gäller att använda det. Kanske är det dags att hitta ett litet projekt där jag kan använda det, och själv se vad jag gillar det:)

    Koftan är såå himla söt! och även om den verkar lite stor just nu, så betyder ju det också han inte kommer att växa ur den på den gång. Praktiskt, i synnerhet om han har bestämt sig för att gilla den nu:)

    Jag har visserligen inga barn, men jag ser på de runt om mig som har barn, att de upplever precis samma frustration som du när det gäller uppdelningen på vad som är rätt för pojkar, respektive flickor. Varför inte skicka ett mail till förlaget och berätta för dom vad du tycker och tänker om språket i boken (liksom att du tyckte att översättningen till svenska var kass)? Det förändrar inte innehållet i boken, men det låter dem veta att det finns en efterfrågan på mera könsneutrala stickböcker med stickade plagg för barn:)

    • Tack! Nu tycks sommaren aldrig vilja ta slut, men jag ser fram emot att ta lilla prickekoftan i bruk lite mer framöver. Är nog lite extra förtjust i just den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *