Bit ihop och kom igen då

Här ser vi en sedan mycket länge färdigstickad Brownstone äntligen försvinna ner i djupet. Intill ser vi en förväntansfull grammatiktantsfot.

bild-28Här återser vi Brownstone – nu färdigtvättad och tydligen som en följd därav minst TVÅ STORLEKAR STÖRRE än vad som avsetts. Grammatiktantsfötterna, vad utstrålar de? Bestörtning. Uppgivenhet.

bild-29 Min man är stor och lång, men inte så här stor och lång. Tröjan var lite pösig när han slutprovade den, men inte så här pösig.

Nu får tröjan torka bäst den har lust, utan nålar och pill. Sen repar jag upp den, härvar om garnet, tvättar det igen och stickar om tröjan hel och hållen. Från början. Inte i storlek XL, inte med några short rows på bakstycket och definitivt inte med samma grovlek på stickorna.

Så här är det. Det är sånt här man lär sig av. Fast exakt vad jag har lärt mig vet jag inte än. Är det månne så att Shelter generellt tappar all sans och balans i tvätten, eller rör det sig om ett handhavandefel från min sida? Var vattnet för varmt? För kallt? Fick tröjan ligga i blöt för länge? Det ska visa sig.

9 svar på ”Bit ihop och kom igen då

 1. Hej!
  Jag tycker din Blithe är helt underbar MEN det går inte att låna boken på bibiliotek och jag tycker det är lite dyrt att köpa hela boken för ett mönster så jag undrar om jag skulle kunna få köpa en kopia av ditt mönster.

  Mvstickh Birgitta

 2. Hej, Birgitta!
  Jag skulle hemskt gärna dela med mig av mönstret och vill självklart inte ha något betalt för det, men jag vill förvissa mig om att jag inte bryter mot upphovsrätten på något sätt – den är jag mycket mån om att värna, så att alla våra begåvade designers kan fortsätta att tjäna sitt levebröd på detta underbara hantverk – så låt mig undersöka saken och återkomma!
  Ha en fin helg!
  //Emilia

 3. Är det superwashgarn möjligtvis?? i så fall skall det tvättas i tvättmaskin (ullprogram), och sedan köras i torktumlare.

  men oavsett i ditt fall hade jag nog kört det i torktumlaren ändå. Eller plockat fram symaskinen och sytt in det:)

  oavsett så måste det kännas som en jättebesvikelse att först ha lagt ner så mycket arbete, och sedan passar det inte:(

  På det hela taget en tråkig erfarenhet:(

 4. Ja, hörni… Maken har nu provat tröjan och vi har fått oss ett gott skratt. Jag står i valet och kvalet. Superwashgarn är det inte. Ärmhålen är så knorkiga och djupa att jag inte törs börja klippa i dem och sy in – hade det bara varit sidsömmarna som behövde micklas med hade jag absolut vågat. Och vad händer egentligen om jag torktumlar? Är det inte risk att det blir tovningskalas av alltihop – det är ju trots allt ett extremt tweedigt tweedgarn det rör sig om? Frågan är ju om det ens går att repa upp tröjan nu när den väl är tvättad, med tanke på hur tweed ”sätter sig”. Jag har lagt den åt sidan för ett par dagar, jag blir mest på dåligt humör när jag ser den… Man kanske skulle ta och mejla tillverkaren och be om råd. Jag kan ju knappast vara den första som råkar ut för detta. Tänk om det kanske är dags att bli lite seriös och börja sticka provlappar…?! Tanken svindlar!

  Birgitta! Jag har kollat upp upphovsrätten på mönstret och det får tyvärr inte kopieras överhuvudtaget. Jag arbetar själv i en bransch där upphovsrätten är central och tycker att det är viktigt att vi är solidariska med våra medstickerskor som lever på det här, men hoppas förstås kunna vara till hjälp någon annan gång framöver! Långtifrån allt som stickas här är ju upphovsrättsskyddat, så tveka inte att hojta igen om du ser något som inspirerar!

 5. att maila tillverkaren låter som en bra idé! om inte annat så borde dom veta om det går att repa upp garnet, utan att det blir en ny katastrof.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *